Home > artikelen > Zo geef je dieren een veilige overwinterplek

Terwijl de temperatuur daalt en voedsel schaarser wordt, zoeken vogels, egels en andere dieren naar veilige plekken om te overleven. Gelukkig kunnen we in onze eigen achtertuin een verschil maken! Met wat eenvoudige aanpassingen, kan je een toevluchtsoord creëren waar dieren beschutting en voedsel vinden tijdens de koude maanden.

Vogels

Zodra het kouder wordt, zoeken veel vogels een beschut plekje in (stadse) tuinen. Zeker als daar ook wat lekkers te vinden is. Je lokt vogels naar je tuin door ongezouten pinda’s, noten, zonnepitten en vet voor ze klaar te leggen (of voor ze op te hangen). Denk ook aan water om te drinken en om in te wassen.

Vleermuizen

Van eind oktober tot midden maart houden vleermuizen in Nederland een winterslaap. Ze zoeken daarvoor rustige plekjes waar het koel is, maar waar het niet vriest en waar de luchtvochtigheid hoog is. Denk aan forten, brughoofden en (mergel)groeves. Sommige vleermuissoorten overwinteren in de spouwen of op zolders van gebouwen. Wil je vleermuizen een veilige plek bieden? Plaats dan een vleermuiskast in je tuin, bijvoorbeeld tegen je huis of een boom aan. Plaats ‘m op minimaal vier meter hoogte en zorg dat de vleermuis genoeg ruimte heeft om voor en onder de kast te vliegen; ongeveer drie meter.

Egels

Egels zijn de grootste vriend van een bloeiende tuin, want ze eten slakken en insecten voordat zij jouw geliefde bloemen en planten opeten! Doe in de winter iets voor ze terug en bouw een fijn huisje voor ze. Laat bladeren en takken liggen – bijvoorbeeld onder een heg – zodat ze een beschut nestje kunnen bouwen. En leg wat lekkers voor ze neer, zoals kattenbrokjes. Er zijn ook speciale ‘egelbiscuits’ verkrijgbaar.

Eekhoorns

Eekhoorns blijven de hele winter actief en houden geen winterslaap. Om ze naar je tuin te lokken, kan je een voederhuisje in de tuin plaatsen. Deze vind je in het tuincentrum. Leg daar wat ongezouten noten en zaden in, maar geen brood of zuivel.

Kikkers

Heb je een vijver in de tuin? Dan kan je een veilige overwinterplek voor kikkers creëren. Ze overwinteren op de bodem. Zorg voordat de winter begint dat er niet te veel slib of dood blad op de bodem ligt. Je wil niet dat de vijver bevriest; dan kunnen rottingsgassen niet uit het water ontsnappen en kan er geen nieuwe zuurstof worden opgenomen in het wateroppervlak. Je kan hiervoor een beluchtingspompje aanschaffen, of een flinke bos rietstengels of stro in de vijver leggen. Heb je geen vijver? Kikkers willen ook nog weleens overwinteren in een kuil of verlaten holletje van een ander dier. Je kan zelf een holletje creëren door een kuil van ongeveer een halve meter diep te graven en die te vullen met wat takken, blad, gemaaid gras en stenen.

Potgrondkiezer

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?

Wat ga je planten?

Meer Groentips

Volg ons op instagram voor wekelijkse tips
Winter

Hoe bescherm je mediterrane planten in pot in de winter?

Olijfbomen, oleanders en citrusbomen: ze zijn prachtig en geven je tuin een exotische sfeer. Helaas kunnen deze mediterrane planten minder goed tegen het natte, Nederlandse klimaat. Zorg daarom dat je ze in de winter goed beschermt. We geven tips voor mediterrane planten in pot.

Lees verder
Herfst

Waarom groenbemesters goed zijn voor je tuin (en hoe je ze plant)

Groenbemesters zijn planten die speciaal worden geteeld om de bodem van je tuin te verbeteren. Zodra ze volledig zijn gegroeid, worden ze niet geoogst of verwijderd zoals andere gewassen, maar worden ze in de grond verwerkt.

Lees verder
Herfst

Je moestuin winterklaar maken

Je moestuin heeft z’n beste tijd van dit jaar wel gehad. Tijd om ‘m winterklaar te maken, zodat je er volgend jaar weer net zo van kan genieten! Volg dit stappenplan zodat je er volgend jaar weer volop van kan genieten.

Lees verder