Home > artikelen > Stappenplan voor het aanleggen van je moestuin

Heb je altijd al een moestuin gewild? Maart is hét moment om te beginnen! De kans op vorst is in deze maand minimaal en je kan meteen beginnen met planten. Maar hoe begin je? We hebben een stappenplan ontwikkeld voor het aanleggen van een moestuin.

1. Kies de juiste plek

Heb je nét veel moeite gestoken in je moestuin, komt er niets uit de grond… Je zal niet de eerste zijn en vaak ligt het aan de gekozen plek. Zorg dat jij deze fout niet maakt en leg je moestuin aan op een plek die voldoet aan de volgende punten:

  • Minimaal zes uur per dag schijnt de zon op de plek.
  • De grond is vlak en loopt iets af, zodat regenwater weg kan lopen.
  • Aan de noord- en noord-oostkant is je moestuin beschermd tegen de wind.

2. Maak het jezelf makkelijk

Een moestuin onderhouden klinkt als een groot en ingewikkeld project, maar dat hoeft helemaal niet. Hou het leuk en behapbaar en maak het jezelf makkelijk. Begin klein en start met een aantal makkelijke groenten. Denk aan pluksla, courgette en peultjes. Heb je de smaak te pakken, dan kan je je moestuin uitbreiden.

3. Zorg voor een slimme indeling

Plantjes vertrappen om andere plantjes te verzorgen? Zonde! Zorg dus voor een slimme indeling van je moestuin, zodat je makkelijk kan zaaien, schoffelen en oogsten zonder dat je ver hoeft te reiken of in een bedde moet stappen. Houd rijen aan van niet breder dan één meter met daartussen paden van zo’n dertig centimeter. Extra tip: zorg dat de rijen van je moestuin van noord naar zuid lopen. Zo schijnt de zon tussen de rijen door en kunnen de gewassen gelijkmatig rijpen.

4. Check de grond

Als je moestuingrond droog en kruimelig is, is-ie geschikt om te zaaien. Plakt de grond nog aan je laarzen? Dan is de grond te nat. Bij de aanleg van je moestuin breng je circa tien centimeter Culvita Bio-Moestuingrond aan. Deze grond is speciaal ontwikkeld als groeimedium voor je moestuin. Als voeding is een biologisch, organische meststof toegevoegd. Spit de Bio-Moestuingrond door de reeds aanwezige grond. Dan kan je beginnen met zaaien en planten!

5. Ontwikkel een routine

Hou goed bij wanneer je moet oogsten. Doe je dit niet op tijd, dan wordt de smaak van je met liefde geplante gewassen minder. Kijk dus elke maand even op je Culvita Groeikalender wat er de komende weken op de planning staat en zet acties in je agenda. Heb je nog geen Culvita Groeikalender? Je ontvangt ‘m bij 3 zakken Culvita Bio-Moestuingrond! Vind hier een verkooppunt in jouw buurt (scrol naar onder).

Potgrondkiezer

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?

Wat ga je planten?

Meer Groentips

Volg ons op instagram voor wekelijkse tips
Winter

Hoe bescherm je mediterrane planten in pot in de winter?

Olijfbomen, oleanders en citrusbomen: ze zijn prachtig en geven je tuin een exotische sfeer. Helaas kunnen deze mediterrane planten minder goed tegen het natte, Nederlandse klimaat. Zorg daarom dat je ze in de winter goed beschermt. We geven tips voor mediterrane planten in pot.

Lees verder
Herfst

Waarom groenbemesters goed zijn voor je tuin (en hoe je ze plant)

Groenbemesters zijn planten die speciaal worden geteeld om de bodem van je tuin te verbeteren. Zodra ze volledig zijn gegroeid, worden ze niet geoogst of verwijderd zoals andere gewassen, maar worden ze in de grond verwerkt.

Lees verder
Winter

Zo geef je dieren een veilige overwinterplek

Terwijl de temperatuur daalt en voedsel schaarser wordt, zoeken vogels, egels en andere dieren naar veilige plekken om te overleven. Gelukkig kunnen we in onze eigen achtertuin een verschil maken!

Lees verder