Home > artikelen > Fruitbomen snoeien: 3 basistips

Januari is de perfecte maand om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat je alleen snoeit als het niet vriest. Meer tips lees je in dit artikel!

Door je fruitbomen in de winter te snoeien, stimuleer je scheutvorming. Dit betekent dat de takken die je inkort, vertakken en weer sterk uitgroeien. Wintersnoei kan vanaf het moment dat alle bladeren van de bomen zijn gevallen; in januari. Hoe vroeger je snoeit in het jaar, hoe sterker de groeistimulans.

Tip 1: Snoei naar de leeftijd van de boom

Bij jonge fruitbomen is het doel om de boom in vorm te snoeien. Vaak wordt dit al bij de aanplant van de boom gedaan. Hierbij kies je een aantal goed verdeelde takken die het ‘gestel’ gaan vormen, de rest snoei je weg. Wees hierbij niet te voorzichtig; er mag flink wat weggehaald worden. Deze ‘vormsnoei’ kan je toepassen totdat de kroon van de boom de gewenste hoogte heeft bereikt. Meestal duurt dit zo’n vijf tot zes jaar. Daarna kan je overgaan op ‘onderhoudssnoei’, waarbij de boomkroon wordt uitgedund. Te dicht bij elkaar staande scheuten, waterscheuten en steil groeiende scheuten worden hierbij verwijderd. Hierbij mag je – in tegenstelling tot bij vormsnoei – wat voorzichtiger zijn in de hoeveelheid scheuten die je wegsnoeit.

Tip 2: Zorg dat de ‘wond’ snel geneest

Bij het snoeien van fruitbomen maak je een ‘wond’. Die kunnen toegangspoorten vormen voor ziektes. Gebruik daarom een techniek die ervoor zorgt dat de wond snel weer geneest. Dat doe je door een halve centimeter boven een naar buiten wijzend oog te snoeien. Dat doe je schuin naar beneden, weg van het oog. Op deze manier loopt regenwater van de wond af, en blijft de wond droog. Als je te dicht bij het oog snoeit, kan het oog indrogen waardoor geen scheutvorming ontstaat. Als je te ver van het oog snoeit kan het stompje gaan rotten, waardoor het schimmels aantrekt. Beschadig bovendien zo min mogelijk van de tak. Dat doe je door het scherpe deel van het mes te leggen tegen de tak die behouden blijft.

Tip 3: Gebruik het juiste snoeigereedschap

Een goede snoeibeurt staat of valt het juiste snoeigereedschap. Goed gereedschap is scherp en schoon. Takken tot 1,5 cm diameter knip je met een snoeischaar, bij voorkeur met een papegaaienbek. Voor grotere of hogere takken kun je een takkenschaar nemen. Voor hele dikke takken gebruik je een handzaag. Een handzaag heeft tanden die ver uit elkaar staan, waardoor ze goed in hout grijpen en je fruitboom dus minder beschadigen dan wanneer je een gewone zaag zou gebruiken. Vergeet niet je gereedschap te ontsmetten. Dat kan met zuivere brandalcohol, bijvoorbeeld ethanol.

Potgrondkiezer

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?

Wat ga je planten?

Meer Groentips

Volg ons op instagram voor wekelijkse tips
Winter

Hoe bescherm je mediterrane planten in pot in de winter?

Olijfbomen, oleanders en citrusbomen: ze zijn prachtig en geven je tuin een exotische sfeer. Helaas kunnen deze mediterrane planten minder goed tegen het natte, Nederlandse klimaat. Zorg daarom dat je ze in de winter goed beschermt. We geven tips voor mediterrane planten in pot.

Lees verder
Herfst

Waarom groenbemesters goed zijn voor je tuin (en hoe je ze plant)

Groenbemesters zijn planten die speciaal worden geteeld om de bodem van je tuin te verbeteren. Zodra ze volledig zijn gegroeid, worden ze niet geoogst of verwijderd zoals andere gewassen, maar worden ze in de grond verwerkt.

Lees verder
Winter

Zo geef je dieren een veilige overwinterplek

Terwijl de temperatuur daalt en voedsel schaarser wordt, zoeken vogels, egels en andere dieren naar veilige plekken om te overleven. Gelukkig kunnen we in onze eigen achtertuin een verschil maken!

Lees verder