Sommige planten kun je het best in de zon plaatsen, andere beter in de schaduw. Sommige kunnen goed tegen tocht, andere worden er ongelukkig van. Op welke plekken in en rondom je huis kun je het beste welke planten zetten? Culvita geeft tips.
Lichtbehoefte
Planten hebben licht nodig. Ze halen namelijk hun energie uit zonlicht. Deze energie gebruiken ze om in de bladgroenkorrels water en CO2 om te zetten in zuurstof en glucose. Glucose zorgt er weer voor dat de plant gevoed wordt en groeit. Niet geheel onbelangrijk dus! Maar niet elke plant heeft evenveel licht nodig om groot en sterk te worden. Sommige planten gedijen juist beter in de schaduw en worden van veel licht erg ongelukkig. Een handige vuistregel is: hoe donkerder de bladeren van je plant, hoe donkerder de ruimte mag zijn. Wil je het toch iets specifieker? Lees dan het rijtje hieronder.
Direct zonlicht
- Strelitzia (paradijsvogel)
- Musa ‘Dwarf Chavendish’ (bananenplant)
- Sansevieria (vrouwentong)
- Zamioculcas (ZZ-plant)
- Yucca elephantipes (palmlelie)
Tip! Laat je plant langzaam wennen aan het zonlicht. Veel planten worden niet in direct zonlicht gekweekt, dus ze kunnen beschadigd raken als ze zonder opbouwen de hele dag in de volle zon staan. Ook is het verstandig om af en toe je plant te draaien. Veel planten groeien naar het licht. Af en toe draaien kan ervoor zorgen dat de plant gelijkmatiger groeit.
Halfschaduw, halfzon
- Ficus (vioolbladplant)
- Pilea peperomioides (pannekoekenplant)
- Chlorophytum (graslelie)
- Rhipsalis (koraalplant)
Indirect licht
- Alocasia (olifantsoor)
- Calathea (bidplant)
- Monstera (gatenplant)
Schaduw
- Alglaonema (Chinese Evergreen)
- Polypodiopsida (varens)
- Aspidistra elata (kwartjesplant)
Let op! De lichtinval in en rondom je woning is niet het hele jaar door hetzelfde. In de zomer is er meer licht dan in de winter. Controleer daarom regelmatig of je planten nog op de juiste plek staan. En hoewel het bovenstaande rijtje houvast geeft, is elke plant anders. Kijk dus goed of jouw plant zijn plekje ook fijn vindt. Heeft je plant te lang op een verkeerde plek gestaan en ziet je plant er niet gelukkig uit? Lees dan ons artikel Eerste hulp bij stervende kamerplanten.
Tocht
Lucht van buitenaf kan temperatuurschommelingen veroorzaken en daar zijn de meeste planten niet dol op. Het is dan ook vooral in de winter belangrijk om goed op te letten, aangezien het temperatuurverschil in huis en buiten dan extra groot is. Temperatuurschommelingen kunnen voor koude potgrond zorgen en dat kan wortelrot veroorzaken. Let daarom goed op waar de tocht vandaan komt en of je plant in deze stroom staat. Wil je daar toch een plant neerzetten? Kies dan voor een plant met stevige bladeren, zoals de Yucca of Sansevieria.
Luchtvochtigheid
Voor veel planten is de ideale luchtvochtigheid 40 en 60 procent. Cactussen en vetplanten staan over het algemeen goed in droge omstandigheden. Tropische kamerplanten houden van een hoge luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent. Hoewel dit binnenshuis vaak moeilijk voor elkaar te krijgen is, kan dit vaak wel in een kas of afgesloten terrarium.
Naast het kiezen van de juiste plek voor je plant, is het belangrijk de juiste potgrond te gebruiken en de voedingsbehoefte van je plant in de gaten te houden. Kies bijvoorbeeld voor Culvita Kamerplantengrond of gebruik de potgrondkiezer op onze website om de juiste potgrond te vinden, en combineer dit met Culvita Universele Plantenvoeding voor optimale groei.
Potgrondkiezer
Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?