Home > artikelen > Hoe verzorg je kamerplanten in de winter?

Koude, donkere winterdagen vragen om een andere verzorging van je kamerplanten. In deze periode hebben ze meer licht nodig en bescherming tegen de kou. Lees hier hoe je de beste groeiomstandigheden voor je kamerplant creëert.

Geef je kamerplant minder water
In de zomer worden veel kamerplanten blij van twee keer per week water, in de winter is dat de helft. Planten die al minder vaak nodig hebben, geef je per keer wat minder. Dit geldt niet voor bloeiende planten; zij hebben wel gewoon dezelfde hoeveelheid water nodig als in de zomer. Zorg ook dat het water niet te koud is.  

Tip: gebruik de vochtmeter van Culvita om precies te weten wanneer je kamerplant water nodig heeft.

Geef je kamerplant geen plantenvoeding
In de winter zijn kamerplanten in ruststand. Ze nemen nog wel wat water op, maar extra voeding blijft in de grond zitten. Dat is slecht voor de wortels en dus voor je plant! In de lente en in de zomer heeft je kamerplant wél extra voeding nodig.

Zet je kamerplant op een lichte plek
Kamerplanten hebben een aantal uur per dag licht nodig om te blijven groeien, ook in de winter. Omdat het in de winter langer en vaker donker is, is het aan te raden om je kamerplant op een lichte plek te zetten. Bijvoorbeeld bij het raam.

Zorg voor een aangename temperatuur
De meeste kamerplanten zijn tropisch en kunnen slecht tegen kou. Heb je planten in een kamer zonder verwarming, of waar de verwarming minder vaak aan staat? Dan is het verstandig die planten te verplaatsen naar een kamer mét verwarming. Let op dat je planten niet te dicht bij de warmtebron zet, dus niet bij de kachel of op de vloer als je vloerverwarming hebt. Het grote temperatuurverschil dat ze te verwerken krijgen tijdens het dagelijks aanslaan van de kachel is namelijk ook niet goed voor je kamerplanten.

Zorg voor een hogere luchtvochtigheid
Warmte is goed voor je kamerplanten, maar de droge lucht die gepaard gaat met verwarming is dat niet. Zorg daarom dat je de luchtvochtigheid zelf verhoogt naar tussen de veertig en zestig procent. Je kan bijvoorbeeld schaaltjes met water of een luchtbevochtiger plaatsen bij je kamerplanten. Het helpt ook om de bladeren van je plant regelmatig nat te spuiten met een plantenspuit. Sla Begonia’s, planten met fijne haartjes op hun blad en cactussen over. Die kunnen minder goed tegen vochtige bladeren.

Potgrondkiezer

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw beplanting?

Wat ga je planten?

Meer Groentips

Volg ons op instagram voor wekelijkse tips
Winter

Hoe bescherm je mediterrane planten in pot in de winter?

Olijfbomen, oleanders en citrusbomen: ze zijn prachtig en geven je tuin een exotische sfeer. Helaas kunnen deze mediterrane planten minder goed tegen het natte, Nederlandse klimaat. Zorg daarom dat je ze in de winter goed beschermt. We geven tips voor mediterrane planten in pot.

Lees verder
Herfst

Waarom groenbemesters goed zijn voor je tuin (en hoe je ze plant)

Groenbemesters zijn planten die speciaal worden geteeld om de bodem van je tuin te verbeteren. Zodra ze volledig zijn gegroeid, worden ze niet geoogst of verwijderd zoals andere gewassen, maar worden ze in de grond verwerkt.

Lees verder
Winter

Zo geef je dieren een veilige overwinterplek

Terwijl de temperatuur daalt en voedsel schaarser wordt, zoeken vogels, egels en andere dieren naar veilige plekken om te overleven. Gelukkig kunnen we in onze eigen achtertuin een verschil maken!

Lees verder